Craciunul este o sarbatoare minunata, iar bradul natural implineste magia sarbatorilor cu aspectul si mirosul sau iconfundabil. Dar gandul ca acel brad nu mai imparte aceasta bucurie cu noi si dupa sarbatori ma intristeaza prea tare si ma motiveaza sa cumpar un brad in ghiveci, pe care sa il plantez dupa Craciun.
Anual se taie peste 80.000.000 de brazi in intreaga lume, fiecare dintre ei avand nevoie de cca. 12 ani sa creasca pentru a avea marimea perfecta, iar imediat dupa Craciun toti ajung la gunoi. In Europa se cultiva brazi pentru Craciun pe cca. 120.000 hectare, suprafata care initial era padure virgina. Un hectar de padure de brad, in 10 ani, filtreaza 145 tone CO2, 300 tone particule de praf si elibereaza 100 tone de oxigen.
Ca si orice alta planta, nu este sigur ca se va prinde. Brazii la care s-a taiat radacina prea scurt sau care au stat multe zile in casa la caldura, au sanse mai mici sa se prinda, dar daca se intretine si se planteaza corect, sansele cresc semnificativ.
Noi am tinut bradul doar patru nopti, l-am pus in cel mai racoros colt al casei si am incercat sa tinem pamantul mereu umed.
Impreuna cu bradul nostru am cumparat si un sac de pamant potrivit pentru plante care iubesc solul mai acid.
In general coniferele, afinul si merisorul au nevoie de un sol mai acid, ph 4.0, turba este ideala.
Am sapat o groapa putin mai mare decat ghiveciul si am uplut-o pana la jumatate cu turba amestecata cu nisip.
Am asezat bradul in pozitia potrivita si am umplut groapa cu turba amestecata cu pamant de la noi din padure.
In principiu, nu este gresit sa plantezi arbori iarna. Atata timp cat pamantul nu este inghetat, sansele sa se prinda sunt mai mari decat la plantatul in primavara. Noi am avut astazi 6°C si, cum a tot plouat ultimele zile, nu a mai fost nevoie sa ud.
Speram ca bradul nostru sa supravietuiasca acest Craciun si sa ne bucuram de el pentru multi, multi ani. Daca si voi aveti braduti in ghiveci (sau alti arbori forestieri) pentru care nu aveti un loc potrivit, va invit sa ii plantam impreuna la noi in padure, trebuie doar sa imi scrieti pe silviu[at]copacultau.com.