- S-a decis! Ne mutam in padurea plantata de noi! Dar... daca totusi nu putem locui acolo? Ce facem cu casa?
Nu cunosc pe nimeni sa fi incercat sa locuiasca autonom in mijlocul padurii ca sa il intreb: "hei tu, cum merge treaba?".
Gandurile de mai sus mi-au dat multa bataie de cap. Riscam ca dintr-un motiv banal sa nu putem sta acolo (sa nu ne descurcam sau chiar sa nu ne placa). Investim multa energie, timp si bani intr-o casa care ulterior o abandonam?
- Nu! Facem o casa care se poate muta!
Si asa am facut! :)
Ce multe avantaje poate sa aiba o casa mobila, cu mult timp inainte sa o montezi, o poti fabrica intr-un loc protejat de frig si de ploaie, te concentrezi in liniste la finisarea fiecarui element in parte si la final o asezi in locul dorit.
Ai timp sa studiezi piata, sa gasesti cele mai bune materiale la cel mai mic pret si nici macar nu ai nevoie de o echipa de muncitori care sa lucreze o perioada lunga pe santier.
Totusi, o casa care se poate muta, indiferent daca dintr-o singura bucata sau mai multe, are nevoie de un planseu, un fel de sasiu pe care cladim peretii si peste acoperisul. In acest punct, casa noastra, incepe sa se deosebeasca de o casa conventionala, am regandit ideea de planseu masiv fix si utilizand materiale foarte usoare si eficiente din punct de vedere static si termic am obtinut baza unei case care se poate muta atat pe bucati (se transporta si se asambleaza oriunde) cat si dintr-o singura bucata (in conditiile in care permite infrastructura).
Dupa ce am gasit o fundatie care sa se potriveasca cu planul nostru (vezi articolul aici: http://copacultau.ro/fundatie-pe-suruburi/) am inceput sa desenez primele schite si sa le prezint structuristului cu care lucram pe atunci.
Evident materialul la care m-am gandit din prima a fost lemnul. Este foarte rezistent si totusi usor (in comparatie cu majoritatea materialelor de constructie), permite deschideri mari si se poate prefabrica.
Planseul este construit ca si o remorca, la baza sunt grinzi din lemn lamelat imbinat in dinti cu sectiune de 100x200 mm si deschidere mare. Peste aceste grinzi sunt insurubate podelele din dulapi imbinati cu falturi iar intre grinzi este izolatia termica (vezi articolul aici: http://copacultau.ro/izolatia-termica/). Sub izolatia termica exista un strat de scanduri care o sustine si o protejeaza de daunatori.
In vara din 2014 am confectionat planseul si peste dulgheria (fara pereti), in curtea casei unde locuiam pe atunci. In toamna 2014 le-am demontat si le-am depozitat pana in 2016 cand am ridicat casa pe pozitia finala.
In 2016 nu a mai fost nevoie decat de o masina de insurubat si una/doua persoane care sa puna elementele cap la cap.