Izolatia termica
Casa noastra este fabricata dintr-o structura portanta din lemn, insa pentru izolarea termica am ales placile din polistiren extrudat LINITHERM. La fabricare, polistirenul se extrudeaza intre doua folii de aluminiu. Aceste folii au rolul de izolator termic si membrana anti vapori.
Pentru a intelege mai bine cum functioneaza izolatia termica trebuie sa intelegem care sunt metodele prin care se face transferul termic de la casa la mediul inconjurator, cu alte cuvinte, care sunt cele trei metode prin care casa pierde caldura.
- Conductivitate - caldura patrunde prin perete si se disipa pe partea opusa in contact cu mediul exterior.
- Convectie - se formeaza un circuit activ al aerului, cel cald, mai usor, urca, iar cel rece, mai greu, coboara. Daca apar crapaturi (la ferestre) sau imbinarile nu sunt etanse (pereti, colturi sau acoperis), aerul cald va fi pierdut si inlocuit cu aer rece.
- Radiatie - undele electromagnetice trec prin aer si incalzesc corpurile pe care radiaza (de ex. obrajii nostri cand stam in fata focului). Daca radiatiile nu sunt oprite ele trec prin pereti si se pierd in exterior.
Folia de aluminiu este un conductor termic foarte bun. Va intrebati de ce se foloseste ca si material izolator? Raspunsul este simplu: folia de aluminiu nu izoleaza termic insa ea reflecta radiatiile electromagnetice emanate de sursa de caldura si le pastreaza in casa, iar in combinatie cu polistirenul extrudat, care are o conductivitate foarte scazuta, obtinem un izolator termic excelent pentru casa noastra.
Folia de aluminiu protejeaza casa de radiatii electromagnetice nedorite (electro smog) din exterior.
Comparativ cu alte materiale (vata minerala, polistiren expandat sau lemn) polistirenul extrudat izoleza mai bine, in acelasi timp, placile sunt mai compacte (0.014 W/(m²K) la 160 mm grosime).
Convectia aerului nu implica automat o pierdere de caldura atata timp cat constructia si in special izolatia termica sunt confectionate corect, insa trebuie avut grija ca imbinarile dintre placile de polistiren extrudat sa fie etanse (canturi cu lamba-uluc si banda autoadeziva de aluminiu) iar legaturile cu alte materiale sa fie extrudate (ca si la montajul ferestrelor) devenind astfel complet etanse.
Polistirenul extrudat are o densitate volumetrica foarte mica (este foarte usor, doar 33 kg/m3), implicit necesita foarte putine resurse pentru a fi fabricat (celulele spumei au pereti foarte subtiri si inglobeaza mult aer, iar aerul care nu este in miscare izoleaza termic exceptional), totusi are o rezistenta destul de mare (rezista la presiuni de peste 0.02 N/mm2 sau cca. 2 tone/m2).
Rezistenta crescuta permite integrarea izolatiei in structura portanta. De exemplu in pereti nu a fost nevoie sa facem contravantuiri, pur si simplu am pus placile de polistiren intre portanti si am obtinut o structura rigida.
La constructii de lemn membrana anti vapori este foarte importanta, ea se aplica pe interior si nu permite vaporilor din casa sa patrunda in perete. Daca nu exista aceasta membrana sau exista dar nu este etansa, vaporii care patrund in perete condenseaza in contact cu straturile mai reci de la exterior si se formeaza mucegaiul care in timp degradeaza constructia.
Polistirenul extrudat nu imbatraneste, nu mucegaieste si nu se descompune decat expus la raze UV. Materialul nu este ignifug insa are un comportament bun in cazul unui incendiu (clasa E, constructiv B2).
O izolatie atat de compacta reduce grosimea finala a anvelopei si automat se economisesc materiale (grinzi si capriori cu sectiuni mai mici, amprenta la sol mai redusa).
Este adevarat ca acest material nu se obtine in mod natural, insa impactul asupra mediului este unul bland (placile se pot recicla sau distruge in statii de reciclare a deseurilor unde se ard peste 99.999% din gazele cu efect de sera), iar o casa izolata cu acest material necesita un minim de resurse pentru a pastra o temperatura confortabila pe tot parcursul anului, economisindu-se astfel cantitati enorme de combustibil si energie.