Padure, incediu, cine e de vina?
Incendiile din California, USA sunt evenimente triste in ultimele zile. Oamenii sunt alungati din casele lor de flacarile care distrug tot ce le sta in cale, chiar si mii de hectare de padure.
Ne intrebam de ce se intampla asa ceva? Autoritatile locale dau vina pe asociatiile "Pro Natura" care impiedica rarirea arborilor si astfel motiveaza propagarea flacarilor necontrolat in padurile suprapopulate cu arbori.
Desigur, asa se intampla in societatea noastra (nu intotdeauna dar de cele mai multe ori), apare o problema si autoritatile trebuie sa gaseasca cauza, dupa ce gasim cauza trebuie sa gasim vinovatul si odata cu gasirea vinovatului problema se considera rezolvata sau cel putin putem spune ca e altcineva de vina.
In aceasta situatie evident s-a intamplat exact la fel. Ce hrana buna pentru presa: "Cei care au vrut sa protejeze natura au contribuit la distrugeri imense!" insa eu am convingerea ca nu este corecta aceasta abordare!
Plecam de la circuitul apei in natura, apa din ocean se evapora si formeaza nori, acesti nori sunt transportati de vant peste continente unde masele de aer cald incarcate cu apa urca la inaltimi la care intalnesc temperaturi joase, apa condenseaza si cade peste uscat sub forma de ploaie.
Aici padurea (mai rara sau mai deasa) face diferenta!
Scenariu 1 - apa ajunsa pe stanci si pamant fara vegetatie se scurge in cateva ore in albiile raurilor unde poate sa faca ravagii, cantitati imense de apa si noroi inunda tot ce le sta in cale (vezi inundatiile din Italia 2018). Pe colinele defrisate apar alunecari de teren care ingroapa zone populate (vezi alunecarile de teren din toata Romania). Dar ce este mai important de amintit este faptul ca indiferent cat ploua, apa dispare in decurs de cateva zile inapoi in ocean, rezulta seceta mare peste vara cand lipsesc precipitatiile, seaca panzele freatice cu apa dulce atat de importante pentru oameni, animale si vegetatie si se creeaza mediul ideal pentru raspandirea incendiilor.
Scenariul 2 - apa ajunsa pe sol populat cu vegetatie patrunde in sol si este retinut de radacini si de muschi ca si intr-un burete imens de unde apa se scurge controlat, putin cate putin in izvoare pe o perioada lunga de timp. Totodata coroanele copacilor nu permit soarelui sa usuce pamantul. Umiditatea crescuta in aceste medii forestiere ingreuneaza enorm aparitia incendiilor.
Cu siguranta au existat pe planeta noastra paduri cu risc mare de incendiu si inainte sa inceapa omul defrisarile masive insa aceste suprafete sunt limitate si cred ca este gresit sa generalizam si sa spunem ca protejarea padurilor cauzeaza aceste dezastre, din contra, daca analizam mai bine descoperim ca mediu propice pentru incendiu apare in lipsa padurilor native.