Care sunt avantajele sa construiesti pe suruburi?
In realitate, casa noastra nu a fost costruita, ci confectionata in mai multe etape din elemente compacte, care se pot transporta usor, iar ulterior am asamblat-o in locatia finala. Principiul este foarte asemanator cu jucariile lego.
Am ales sa asezam casa pe suruburile de fundatie Krinner pentru ca acest tip de fundatie nu implica modificari majore ale terenului. Fiind o fundatie fara beton se poate indeparta si refolosi oricand fara sa degradeze solul sau vegetatia.
Prin utilizarea acestor suruburi de fundatie am gasit o modalitate simpla de a construi modular, sigur si stabil.
Cum se monteaza fundatia pe suruburi?
Cu o ruleta si o busola se masoara cotele si orientarea geografica. Se bat tarusi din metal in punctele in care urmeaza sa fie montate suruburile si se unesc cu un snur pe care il nivelam pe inaltime cu un boloboc. Se niveleaza mereu grupuri de cate 3 suruburi pentru a obtine aceeasi inaltime si o suprafata plana.
Pentru fundatia noastra am folosit 30 de suruburi (6 x 5 randuri). Sub casa am pus 15 cm de piatra concasata pentru a evita instalarea rozatoarelor.
Inainte sa montam fundatia am incercat un singur surub sa vedem cum se monteaza cel mai simplu. Producatorul dispune de masini speciale pentru insurubat, dar noi am reusit sa le insurubam manual cu o bara metalica de 3 metri.
Am inlaturat provizoriu piatra concasata din locurile unde am fixat suruburile ca sa nu zgarie stratul anticoroziv la montaj.
Peste suruburi am montat niste elevatii din lemn de stejar tratat cu ulei de in, material similar cu traversele de cale ferata de pe vremuri. Aceste elevatii ridica planseul cu cca. 45 cm si ne permite accesul sub casa pentru interventii tehnice. In acelasi timp, perna de aer de sub casa, asigura o buna ventilatie si exclude riscul ca planseul sa intre in contact direct cu frigul si umezeala din sol.
O alternativa la lemnul de stejar este lemnul de salcam.
Elevatiile au fost frezate si pregaurite, prinderea pe suruburile de fundatie se face cu bara filetata M16, piulitele sunt inecate in partea superioara. Planseul se fixeaza pe elevatii cu holzsuruburi (10 x 300 mm cu cap farfurie) insurubate de jos in sus.
Cat rezista fundatia pe suruburi?
Din punct de vedere structural, suruburile sunt mai rezistente decat un simplu pilon de beton. In pamant reavan, forta de apasare admisa, data de producator, pentru surubul folosit de noi, este de 25 kN/bucata (o greutate de aprox. 2,5 tone), in pamant vartos este si mai mare. Sarcina se imparte uniform pe toata adancimea, de-a lungul filetului, nu doar pe talpa acestuia ca si in cazul betonului.
Pentru o casa cu greutate proprie de doar 16 tone este foarte important sa fie bine ancorata in pamant, mai ales in timpul unei furtuni. Din acest punct de vedere, suruburile de fundatie sunt alegerea perfecta, forta de extractie fiind de 12,5 kN/bucata.
Lungimea suruburilor am ales-o in urma studiului geotehnic. Nu avea sens sa optam pentru un model mai lung de 1,5 m in situatia in care cel mai compact strat de pamant este intre -0,5 m si -1,5 m.
Suruburile sunt protejate impotriva coroziunii de un strat gros de Zinc (rezistent chiar si la zgarieturi usoare), barele filetate si piulitele sunt din INOX A2, iar elevatiile din stejar, ferite de ploaie, ar trebui sa reziste fara mentenanta mai multe decenii.
O fundatie finalizata de doua persoane intr-o singura zi!