La fel ca si celelalte elemente ale casei, peretii trebuiau sa indeplineasca conditia de a putea fi transportate si manevrate de cateva persoane, fara utilaje grele. Astfel ca ne-am decis sa facem elemente compacte de cca. 2,5 x 2,35 m care sa contina structura, izolatie, tehnica, ferestre si o parte din finisaje.
Poate ar fi important sa mentionez ca nu am montat geamurile in gaurile din pereti ci am construit peretele in jurul geamului, am folosit tamplarie cu geamuri termopan de la firma Rehau, seria Geneo (cu sticla TriPan, bagheta calda si polistiren extrudat in celulele profilului) pentru a obtine o izolatie a ferestrelor comparativa cu factorul de izolatie al peretelui.
Structura portanta, confectionata din dulapi (lemn de rasinoase), este solida si usoara. Greutatea unui singur modul nu trece de 200 kg insa, fiind lipit, insurubat, contravantuit (chiar cu materialul izolator) si acoperit cu fasii de OSB3 (cu imbinari lamba-uluc) este foarte rigid si rezistent.
O mare parte din elementele de imbinare (feronerie) sunt confectionate de noi si cu ajutorul piulitelor cu gheara si a lacaselor frezate sunt aproape invizibile. In acelasi timp permit imbinarea ulterioara a modulelor fara acces in interiorul acestora.
Conform planului de confectionare cele 16 module care formeaza peretii exteriori ai casei contin toate cablajele si dozele necesare pentru tehnica care urmeaza sa fie instalata.
Izolatia termica nu este aplicata pe interior sau exterior ci este componenta principala a peretelui.
Elementele finalizate se pot transpora pe orice camioneta 7,5 tone sau in cazul nostru, cate 4 bucati amplasate pe o platforma tractata de o masina mica.
Am avut emotii in ziua in care am montat casa fiindca planseul, dulgheria si modulele care formeaza peretii au fost confectionate in ani diferiti si nu "s-au vazut" niciodata, insa emotiile au trecut repede cand am vazut ca toate calculele si masuratorile noastre au fost corecte si s-a potrivit tot milimetric.
Asamblarea casei a durat in total cateva zile, programul fiind in mare parte dependent de conditiile meteorologice. In total a fost nevoie de 4 persoane, cateva unelte usoare de mana si multe multe suruburi :)
Partea de jos a peretelui vine etansat (extrudat) si acoperit cu o placa care trece si peste planseu. Aceasta nu a fost pre-montata pentru a nu se rupe la transport.
A fost impresionant cum s-au finalizati cativa ani de planificare si proiectare in doar doua zile de montaj. Dintr-odata toata gramada aceea de elemente preconfectionate aveau un sens si o forma.